Bouwinfo

Condens: wat is het en wat er tegen doen?

Geschreven door Willems | 2022

Wanneer er condens optreedt in uw veranda, dan heb je in principe te maken met een te hoge luchtvochtigheid binnenshuis. Dit kan verschillende redenen hebben.

We kennen allemaal de te hoge luchtvochtigheid in een slecht geventileerde badkamer. Alles dampt aan in de badkamer door de speling van warme lucht versus koude oppervlaktes

 

In een veranda die om verschillende redenen niet goed geïsoleerd of verlucht is, is dit net hetzelfde. Doorgaans treedt condens alleen op in de kouder wordende maanden. Dit komt doordat de structuren van uw veranda afkoelen door de buitenlucht. Binnen is de lucht doorgaans warmer en het vocht gaat zich automatisch hechten aan de koude oppervlakken. Het glas of de aluminiumprofielen werken dan als een soort van magneet voor waterdruppels.

Om dit proces tegen te gaan zijn er enkele praktische oplossingen op de markt.

 

Isolatie en verluchting

Om condens te weren zijn er twee zaken nodig. Aan de ene kant heeft u de isolatie van de ramen en profielen die optimaal moeten zijn. Het is niet voldoende om enkel dubbel of drievoudig gelaagd glas toe te passen, als uw aluminiumprofielen niet zijn geïsoleerd. Is het niet op het glas dat de condens zichtbaar wordt, dan zal het bij gebrek aan isolatie ophopen op de aluminium profielen. Deze werken dan als een slecht functionerende koudebrug. Doorgaans zijn aluminiumprofielen bestand tegen vocht, maar langdurige condensophoping zal al snel aanleiding geven tot schimmelvorming.

Om dit tegen te gaan is het belangrijk om bij het installeren van een veranda of woonuitbreiding te kiezen voor geïsoleerde profielen, opdat dit ongemak van condensvorming u niet te beurt valt.

Aan de andere kant is een goede verluchting van de veranda, woonuitbreiding of tuinkamer een absolute noodzaak. Al zijn de raampartijen en de aluminiumprofielen geïsoleerd, de luchtvochtigheid bij grote temperatuurschommelingen tussen de buitenlucht en de binnentemperatuur, blijft in de ruimte aanwezig. Deze luchtvochtigheid moet ergens kunnen gereguleerd worden, opdat men geen schimmelvorming zou krijgen binnenin.

Een goede verluchting is noodzakelijk. Dit kan geregeld worden via aparte kanalen in de muren of plafond. Maar ook een serieuze verandabouwer voorziet de mogelijkheid van subtiele, in de stijl van de constructie, mee geïntegreerde verluchting. Deze verluchting gaat rechtstreeks condensvorming op de profielen en het glas tegen, maar zorgt ook voor een luchtvochtigheid optimalisatie in de ruimte. Dit kan dan nog gecombineerd worden met een automatisch systeem die ook naast luchtvochtigheid de temperatuur regelt.

Stel steeds de vraag bij het kiezen van een tuinkamer, leefveranda of woonuitbreiding!

Bespaar u achteraf onnodige kosten en bovenal uw gezondheid door deze vraag te stellen wanneer u bij een professionele verandabouwer te rade gaat. Beknibbel niet op deze basiszaken. Isolatie en verluchting zullen nooit nog weg te denken zijn in onze huidige manier van wonen. Een goede verluchting en een degelijke isolatie van de vloer en bestaande muren zal steeds uw veranda of woonuitbreiding in een perfecte conditie houden.

Want genieten is toch de boodschap wanneer u een mooie leefveranda of woonuitbreiding plaatst.