Bouwinfo

De 5 stappen bij het aanvragen van een bouwvergunning

Geschreven door Willems | 2023

Als je een woonuitbreiding wil bouwen die groter of hoger is dan de toegelaten regels voor vrijstelling van de bouwvoorschriften in je gemeente, onderneem dan onderstaande stappen. Je zult de korte procedure van een vergunning aanvragen moeten doorlopen in je gemeente.

 

 

De 5 stappen

Voordat je begint met het plannen van je woonuitbreiding of veranda, moet je de lokale regelgeving controleren om te zien welke vergunningen vereist zijn en welke beperkingen er zijn voor de grootte, locatie en hoogte van het gebouw. Dit kan variëren afhankelijk van de locatie en de aard van het project, dus het is belangrijk om dit te onderzoeken voordat je verder gaat.

Over het algemeen zijn er echter enkele regels die van toepassing zijn op de meeste vergunningsaanvragen:

Controleer de regels in je gemeente.


    1. Bouwvoorschriften: Bouwvoorschriften bepalen de maximale afmetingen en hoogte van de woonuitbreiding of veranda en de afstand tot de perceelsgrens en andere gebouwen. Het is belangrijk om deze voorschriften te kennen en ervoor te zorgen dat je plan aan deze regels voldoet.
    2. Stedenbouwkundige verordening: Elke gemeente heeft een eigen stedenbouwkundige verordening die bepaalt welke activiteiten en bouwwerken toegestaan zijn in een bepaalde zone. Het is belangrijk om deze verordening te raadplegen om te zien welke bouwprojecten in jouw specifieke gebied zijn toegestaan.
    3. Impact op de omgeving: Bij de vergunningsaanvraag moet je aangeven wat de impact van de woonuitbreiding of veranda is op de omgeving. Hierbij kun je denken aan de effecten op het uitzicht, de privacy van de buren, het groen in de omgeving, enzovoorts.
    4. Milieuvoorschriften: Als je bouwwerk gevolgen heeft voor het milieu, bijvoorbeeld door geluidsoverlast, luchtvervuiling of afvalproductie, dan moet je voldoen aan de milieuvoorschriften. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een vergunning moet aanvragen voor het lozen van afvalwater of het plaatsen van ventilatie- of afvoersystemen.

Stel een ontwerp op.

Ontwerp een plan voor je woonuitbreiding of veranda. Houd hierbij rekening met de lokale regels en beperkingen. Het is aan te raden om een architect in te schakelen om je te helpen met het ontwerp.

Volgens de wetgeving is het verplicht om een architect in te schakelen voor elke nieuwbouw, verbouwing of uitbreiding van een gebouw waarvan de totale oppervlakte meer dan 100m² bedraagt.

Voor kleinere woonuitbreidingen en veranda's is het niet verplicht om een architect in te schakelen, maar het is wel aan te raden om dit te doen. Een architect kan je helpen bij het ontwerpen van een gebouw dat voldoet aan de lokale regelgeving en voorschriften.

 

Dien een vergunningsaanvraag in.

Zodra je een ontwerp hebt, kun je een vergunningsaanvraag indienen bij je gemeente. Dit kun je meestal doen via de website van de gemeente of via een fysiek aanvraagformulier dat je kunt ophalen bij het gemeentehuis.

Wacht op de goedkeuring.

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, zal de gemeente je aanvraag beoordelen en beslissen of je vergunning wordt goedgekeurd of niet. Dit proces kan enige tijd in beslag nemen, afhankelijk van de complexiteit van het project en de werklast van de gemeente.

 

Begin met de bouw.

Als je vergunning is goedgekeurd, kun je beginnen met de bouw. Houd er rekening mee dat je tijdens de bouw mogelijk nog moet voldoen aan bepaalde regels en voorschriften, dus zorg ervoor dat je deze kent en volgt.

 

 

Het aanvragen van een vergunning voor een woonuitbreiding of veranda in België kan enige tijd in beslag nemen. Daarom is het belangrijk om dit proces zorgvuldig op te volgen om ervoor te zorgen dat je droomproject in overeenstemming is met de lokale regels en voorschriften.