Een paviljoen is meer dan een prieel alleen. Een paviljoen is een stijlvolle vrijstaande maar gesloten constructie. Een open ruimte, met een overkapping is dan weer een prieel.
Oorspronkelijk duidt de term paviljoen op een bouwwerk voor ontspanning of vermaak, maar de term is in het Nederlands uitgebreid naar uiteenlopende ruimtes die gekenmerkt worden door een eigenheid in vorm, functie en gebruik.
Een paviljoen, het woord klinkt al chique kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Meestal dient het als een oord van rust of als een kunstminnend atelier, expositieruimte en zoveel meer!
EEN PAVILJOEN ALS BIJGEBOUW
Een paviljoen is een absolute meerwaardegever aan je huis en tuin. Je creëert extra leefruimte, een nieuw plekje om met je gezin te genieten. Belangrijk is natuurlijk dat het paviljoen dezelfde sfeer uitademt als de rest van uw woning en tuin. Bent u fan van een moderne stijl en woont u in een moderne woning? Dan is een hedendaagse paviljoen met een strakke vormgeving en minimalistische afwerking dé te kiezen richting. Vierkante vormen, stijlvolle combinaties, strakke lijnen. Dat is wat zo’n paviljoen volledig typeert.
Ook de romantische stijl is heel populair in Vlaanderen. Deze paviljoenen blenden makkelijker met de omgeving van de tuin en zijn minder opvallend als de moderne of hedendaagse uitvoeringen. Ook het type woning heeft een belangrijke invloed op de gewenste stijl van het paviljoen.
Een paviljoen in de tuin kan ook gebruikt worden als een bijkomende wooneenheid met alles erop en eraan. Daardoor kan het perfect gebruikt worden als een soort vakantiewoning in eigen tuin. Zo een plek in de eigen tuin zorgt voor een ideaal toevluchtsoord, wanneer het binnenshuis te druk wordt. Ook kan het worden ingevuld als man cave, wellness, sauna en nog veel meer.
Maar al deze wensen zijn natuurlijk onderworpen aan restricties.
Wettelijke regelgeving voor België
Vrijstelling van vergunningsplicht
De vrijstelling van vergunningsplicht geldt enkel als aan een aantal voorwaarden voldaan is:
Medewerking architect verplicht?
Als een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan is in principe ook altijd de medewerking van een architect verplicht.
Voor een aantal ingrepen geldt een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect. Voorwaarde is wel dat deze ingrepen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigen.
Het gaat ondermeer om het plaatsen van:
Ook in België geldt dat het verstandig is om de lokale gemeentelijke voorschriften te raadplegen. Deze kunnen afwijken van de standaard.
Doorgaans is het bekomen van een vergunning bij je gemeente geen onmogelijke opdracht. Door onze jarenlange ervaring kunnen we je hierbij gemakkelijk ondersteunen in de aanvraag. Maar eer het zover is, is kiezen en inspiratie opdoen de boodschap. Kom gerust langs in één van onze vele toonzalen om al onze constructies van dichtbij te zien en te onderwerpen aan je persoonlijke voorkeuren en smaak.