Skip to content Skip to content

De wetgeving voor een aanbouw en uitbouw

Het verschil tussen woonuitbreiding en veranda is vooral een wettelijk verschil. Een veranda wordt als een aanbouw beschouwd, terwijl een woonuitbreiding steeds meer wordt begrepen als een uitbouw van een woning. De belangrijke regel in dit verschil is het openbreken van draag- of steunmuren. Wanneer er aan een steunmuur van een bestaande woning wordt geraakt, is er steeds toestemming of een vergunning nodig van de betreffende dienst van de gemeente.

wetgeving woonuitbreiding

 

De wetgeving

 

Alle juiste en accuraatste informatie over het slopen of veranderen van een steun of draagmuur kun je steeds raadplegen op het omgevingsloket Vlaanderen: https://www.omgevingsloketvlaanderen.be/slopen

 

Algemeen gesteld:

Het uitbreiden van een woning is vergunningplichtig. Onder bepaalde voorwaarden is de vergunningplicht vervangen door een meldingsplicht. Hier vindt u meer over de uitzonderingen die doorgaans meer voor een veranda van tel zijn. Dikwijls is het totaalvolume ook bepalend wanneer er een vergunning nodig is of niet.

Lees er meer over op onze blog over vrij te bouwen oppervlakten en regelgeving in België.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Zowel voor een uitbreiding als een aanbouw kan de gemeente bijkomende voorwaarden opleggen. Informeer dus altijd bij uw gemeente om exact te weten wat bijkomend nodig is.

Voldoet uw ingreep niet aan de lokaal geldende voorwaarden voor meldingsplicht, dan is het aanvragen van een vergunning verplicht. Dit is steeds het geval wanneer er sprake is van het openbreken van steun of draagmuren van de woning. Deze aanvraag moet uiteraard voorafgaand aan de werken gebeuren.

 

De architect:

Als een omgevingsvergunning of melding verplicht is, dan is in principe ook altijd de medewerking van een architect vereist. Toch zijn er enkele uitzonderingen wanneer het niet om het verhelpen van een structureel bouwprobleem is. Deze uitzonderingen gaan om het vergroten van ramen of deuropeningen. Maar gezien een woonuitbreiding, een uitbreiding van een woning gaat is een vergunning verplicht en daardoor ook de noodzaak van het inschakelen van een architect.

bouwvergunning

 

Een woonuitbreiding wordt eerder als een uitbouw bekeren in de plaats van een aanbouw. Door de bestaande structuren van een woning open te trekken, bouwt men het volume van de bestaande woning uit en geeft men doorgaans één of meerdere bestemmingswijzigingen aan de nieuwe ruimte. Dit kan gaan van een vergroten van een leefruimte, een bureau tot een nieuwe lichtrijke keuken.

 

De voordelen van een woonuitbreiding

 

Een perfecte visuele integratie van de bestaande woning met de uitbouw, zorgt voor een absolute meerwaarde van je woning. Ongeacht de stijl, bestaat een kwalitatieve woonuitbreiding uit een naadloze overgang tussen oud en nieuw. Ook door het openbreken van de steunmuren ontstaat er een nieuwe open en lichtrijke ruimte die een heel nieuwe ervaring zal zijn voor de bewoners. Het zorgt voor een optimaal visueel en ruimtelijke beleving.

 

De meerwaarde financieel

Een woonuitbreiding is steeds tijdloos, doordat het perfect is geïntegreerd in de bestaande woning. Alleen dit gegeven zorgt al voor een mooie financieel meerwaarde op de markt. Door het aanwenden van kwalitatieve materialen en het voldoen aan de strenge Europese richtlijnen over isolatienormen zijn deze ingrepen een absolute must voor elke woning. Dit zorgt voor een financiële herwaardering van de woning.

 

De kwalitatieve meerwaarde

Naast het financiële is ook de kwalitatieve beleving belangrijk. Door open ruimtes te creëren waar een maximale natuurlijke lichtinval is, wordt het leven in zo een woning uitermate gezond beschouwd. Natuurlijk licht zorgt voor een gezonde woning en voor gezonde bewoners. Geen donkere gesloten ruimtes meer, zoals dit vroeger het geval was!  

woonuitbreiding

 

De meerwaarde van een woonuitbreiding is meer dan de moeite waar om dit grondig aan te pakken en de nodige formaliteiten laat uitvoeren. Het genot vervolgens is een gezond en gelukkig leven dat je terecht je thuis kan noemen!