Energiezuinige woonuitbreidingen zijn steeds meer en meer de oplossing vandaag de dag voor mensen die graag willen uitbreiden zonder de omslachtige verbouwingen en werfsituaties van een klassieke woonuitbreiding van steen. En wat je misschien nog het meeste zal verbazen is dat de verplichte energieprestaties (EPC) van zo een woonuitbreiding het met gemak halen ten overstaan van een klassieke aanbouw.
Absoluut de moeite waard om eens te overwegen en misschien te kiezen voor een efficiënte en duurzame manier van uitbreiden van je woning.
Sinds 1 januari 2020 is de dubbelglasnorm verplicht in elke woning in Vlaanderen. De verplichting geldt zowel voor zelfstandige woningen (eengezinswoningen, appartementen) als niet-zelfstandige woningen (kamers).
Elke woning in Vlaanderen moet tenminste dubbele beglazing hebben. Dubbele beglazing bestaat minimaal uit twee glasplaten die op een bepaalde afstand van elkaar luchtdicht met elkaar zijn verbonden, zodat een isolerende ruimte tussen de glasplaten of spouw ontstaat. Het gaat hier om een minimumnorm, maar wie slim is kiest onmiddellijk voor hoogrendementsglas. Dat isoleert nog twee tot drie keer beter dan dubbele beglazing!
Wanneer er wordt gekozen om bij te bouwen, dan is het belangrijk om te kijken naar alle energiezuinige toepassingen. Deze kunnen u op termijn heel veel geld besparen. Kies daarom niet alleen maar op het uitzicht van een realisatie, maar ook naar de isolatiewaarden van het aangewend materiaal.
Iedereen wil graag het beste zicht vanuit zijn of haar leefwereld. Dit kan het zicht op een landschap of je eigen tuin zijn. Om dit zicht af te stemmen op de energieprestatie van je woning is het belangrijk om de juiste beglazing, profielen en dak- en vloerisolatie te kiezen.
Vroeger werden veranda’s gebouwd uit massieve profielen die konden gaan van staal, hout of zelfs steen. Vandaag de dag kiezen de betere verandabouwer zoals Willems voor thermisch onderbroken profielen die uit meerdere compartimenten bestaan. De lucht tussen deze verschillende compartimenten zorgt voor een veel betere isolatie, waardoor de warmte binnen blijft en de koude buiten. Hetzelfde systeem zien we ook bij de gewone ramen en deurprofielen.
Om uw uitzicht te garanderen zijn grote raampartijen de oplossing … Maar bespaar hier zeker niet op. Wanneer je uw investering snel wil terugverdienen dan kies je best voor de meest isolerende beglazing. Dit zal u een hoop verwarmingskosten besparen tijdens de tussenseizoenen en de natte winters in onze regio. Anderzijds zorgen deze isolerende beglazingen ook voor een heerlijke warmte vertraging tijdens de zomermaanden. Door de isolerende ruimte tussen de verschillende lagen van beglazing te voorzien van een edelgas zorgt dit voor het vasthouden van de warmte aan de binnenkant tijdens de winter en het buitenhoeken van de warmte tijdens de zomer.
Onderschat nooit de isolerende waarde van een dak of vloer. De isolatiedikte, in combinatie met het gebruikte materiaal bepaalt hier uw waarde. Door dikke draagstructuren te voorzien bij een overkapping werk je niet alleen de stevigheid in de hand, maar ook de ruimte tot isoleren. Bij Willems zijn alle draagstructuren meer dan ruim genoeg om tot ver boven de basisnorm te isoleren. Naast een optimale isolatiemogelijkheid, levert een ruime dakdikte ook de perfecte optie om nutsleidingen en airco-behuizingen in weg te werken.
Dus bekijk het kiezen voor een hoge isolatiewaarde op glas, profiel, vloer en dak niet als een uitgave, maar als een investeringsmodel dat je snel zal doen terugverdienen via het extra energieverbruik van verwarmen of verkoelen.