Wanneer heb je een bouwvergunning nodig voor een woonuitbreiding of veranda? Wanneer volstaat een melding bij je gemeente? We geven hieronder een overzicht, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
De regelgeving en eisen van gemeenten verschillen. Daarom raden we altijd aan om de Dienst Stedenbouw van je gemeente te raadplegen of de volgende websites:
Een melding moet je indienen bij de Dienst Stedenbouw van de gemeente waar de woning ingeschreven staat.
Let op: een melding is verplicht en niet vrijblijvend!
Ook voor een veranda zijn er bepaalde voorschriften waaraan moet worden voldaan, indien je geen architect onder de arm wenst te nemen.
De veranda
Komen er toch stabiliteitswerken aan te pas, dan moet je een beroep doen op een architect. Let op: Bovendien mogen de werken noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen, noch de stabiliteit van aanpalende woningen wijzigen.
Er bestaat heel wat onduidelijkheid over de stedenbouwkundige verplichtingen bij de aanbouw van een veranda, dus informeer zeker eens bij de Dienst Stedenbouw bij je gemeente.
Wanneer de gewenste aanbouw (veranda) of de verbouwing (woonuitbreiding) groter is dan 40 m² en een aanbouw is met open verbinding (de bestaande ramen en deuren verdwijnen) met de bestaande ruimten van de woning, dan is een bouwvergunning vereist. Deze moet samen met het bouwplan van een architect ingediend worden bij de Dienst Stedenbouw van je gemeente. Dit dossier laat je best opstellen door ervaren mensen zoals architecten en bouwbedrijven.
In België is de regel dat je bij een woonuitbreiding, veranda of een aanbouw groter dan 40 m² steeds een bouwvergunning nodig hebt, afgeleverd door de Dienst Stedenbouw van je gemeente. Dit geldt zowel voor nieuwbouw als voor verbouwingen aan een bestaande woning.
De eisen van gemeentes kunnen verschillen naargelang de regio, gemeente, kavel. Daarom raden we altijd aan om de Dienst Stedenbouw van je gemeente te raadplegen of de volgende websites: