Bouwinfo

Isolatie van een tuinkamer, veranda of woonuitbreiding

Geschreven door Willems | 2022

Algemeen kan men stellen dat een verandabouwer met veel ervaring, de beste oplossingen kan aanbieden aan de klant om aan de steeds strengere isolatienormen te voldoen.

Elke ontwikkelaar van tuinkamers, veranda’s of woonuitbreidingsprojecten die zichzelf respecteert, moet steeds innovatief zijn en mee zijn wat de markt te bieden heeft. Hierdoor kan de klant bij oplevering een optimaal comfort beleven.

Laat u niet door aantrekkelijke stuntprijzen misleiden. Helaas zijn vandaag de dag veel veranda-plaatsers en verkopers op de markt die hier geen expertise of aandacht aan geven.  Dikwijls biedt men een constructie aan tegen lage prijzen, met minder qualitatieve materialen en beperkte duurzaamheid.

Deze 4 aandachtspunten zijn van groot belang, en zullen op middellange termijn effectief en kostenbesparend zijn.

 

1        Hoogrendementsglas

De grote glaspartijen die een tuinkamer, veranda of een woonuitbreiding kenmerken zijn de belangrijkste oorzaak tegen koude of warmteverlies. Het isolatievermogen van glas wordt uitgedrukt in een R-waarde. Deze waarde heeft betrekking op het isolerend vermogen van verschillende zaken. Bij een hoge R-waarde is er sprake van hoog isolerend materiaal. De berekening hangt af van de materialen en de dikte. De R-waarde wordt ook gebruikt als maatstaf voor premies en subsidies. Het is dus logisch dat naast hoge kwaliteitsglazen, ook dubbel als trippel (drievoudige) beglazing een hoger R waarde opleveren.

Een andere omschrijving of berekening van isolatiewaarde van glas is de UG -waarde. De Ug-waarde (‘g’ staat voor glas) geeft de U-waarde alleen van het glas zelf. De Ug-waarde van het glas mag 1.1 W/m²K zijn volgens de EPB-regelgeving.

In de EPB-berekening rekent men tegenwoordig met een Ug-waarde van 1.0 W/m²K. Deels omwille van de betere U-waarde van het glas en deels omdat dit glas automatisch een hogere zonweringsfactor heeft die zorgt voor een lagere oververhitting. 

Als de UG-waarde 1,1 W/m²K of lager is spreekt men van hoogrendementsglas.

Eenvoudig gesteld: Hoe lager de Ug-waarde, hoe minder warmte er via het glas verloren gaat.

 

2        Thermisch onderbroken profielen

De profielen zijn zoals het geraamte, of het skelet van een gebouw. Deze profielen maken het mogelijk om grote overkappingen uit te voeren, om een zo maximaal mogelijke natuurlijke lichtinval te garanderen. Hiervoor is aluminium het ideale product. Aluminium is ijzersterk, licht en is niet onderhevig aan corrosie.  

Er is een groot onderscheid tussen gewone profielen en thermisch onderbroken profielen. Op het eerste zicht zie je geen onderscheid tussen een thermisch onderbroken profiel en een gewoon profiel. Een gewoon, niet geïsoleerd profiel, is in essentie alleen een draagstructuur. Een thermisch onderbroken profiel is een draagstructuur, die bovendien aan de binnenkant volledig is bekleed met isolerend materiaal, om geen ‘koudebrug’ te bekomen met de buitenlucht die warmteverlies en condensvorming geeft.  

 

Eigenlijk heeft het géén zin om hoogrendementsglas te plaatsen wanneer er géén thermisch onderbroken draagprofielen worden gebruikt.

 

3        Dak en vloerisolatie

Wanneer er geen hoogrendementsglas wordt gebruikt zoals typisch bij veranda’s of tuinkamers, dan is het uiterst belangrijk om een juiste keuze van dakbedekking te kiezen. Dit heeft een dubbele functie: de warmte binnen alsook buiten houden, afhankelijk van het seizoen.  Elke deftige woonuitbreiding, tuinkamer of veranda hoort best op een goed geïsoleerde ondergrond / grondplaat te staan. Beoog ook hierin de hoogste isolatie, zeker wanneer het over een woonuitbreiding gaat en verschillende leefruimtes in elkaar doorlopen.

Hierdoor behoud je dagdagelijks het hoogste comfort.

4        Afwerking

Elke verbinding onderling van draagstructuur met de bestaande woning vraagt de nodige aandacht op vlak van isolatie. Zo niet wordt het anders één grote ‘koudebrug’. Ook voor vocht en condens moet de nodige expertise worden aangewend, om schimmels of tocht- en vochtplekken te vermijden. Expertise is zo belangrijk als je een levenslang comfort wil beleven van een woonuitbreiding. Laat u daarom bijstaan door plaasters en ontwikkelaars in het vak. Ze kunnen op maat gemaakte constructies naar de strengste Europese isolatienormen maken en vakkundig plaatsen bij je thuis. Want een woonuitbreiding, tuinkamer of veranda is totaal iets anders dan het plaatsen van een veredeld tuinhuis, zoals sommige bedrijven in het vak u doen geloven. In het vak opgeleid personeel is een must voor de klant!

Kies verstandig en kies voor kwaliteit. Want niet alleen de meerwaarde van uw woning is belangrijk, maar ook het comfort, de beleving moet optimaal zijn voor de gebruiker!