Bouwinfo

Tips voor het bouwen van een tuinatelier of tuinkantoor

Geschreven door Willems | 2022

Met de veranderende manier waarop we werken, studeren en creëren, biedt een tuinatelier of tuinkantoor een geweldige oplossing voor wie op zoek is naar de perfecte balans tussen comfort en productiviteit. Bij Willems Veranda's begrijpen we de waarde van een goed ontworpen buitenruimte. In deze blog delen we essentiële tips en inzichten om jou te helpen bij het bouwen van het gepaste tuinatelier of tuinkantoor, zodat je zowel kunt genieten van de natuur als efficiënt kunt werken. Lees verder om te ontdekken hoe je jouw droomwerkplek in de tuin kunt realiseren.

De stijl

Het uitzicht van een tuinatelier of kantoorruimte is best af te stemmen op de bestaande woning. Want dit zal, eens het is gerealiseerd een grote meerwaarde geven aan uw eigendom.

Zo kun je kiezen tussen verschillende types van tuinatelier of kantoor. Dit kan gaan van strak, modern, hedendaags tot romantisch van stijl. Een ding hebben ze allemaal gemeen: het gebruik van een grote hoeveelheid raampartijen, want je wilt uiteraard zo veel als mogelijk genieten van je tuin.

De grootte

De grootte van een tuinatelier of kantoor is vrij te bepalen. Maar er zijn wel enkele maar’s te bespeuren. Deze gaan van wetgeving tot het uitvoeren van extra stabiliteitswerken aan de ondergrond. Elke constructie dient duurzaam te zijn en daarom ook degelijk in aanpak. Een goede fundering kan hierbij zeker niet ontbreken.

Vergunning vereist?

Er bestaat geen specifiek onderscheid in een alleenstaand of aanbouw betreffende de bouwregelgeving.

Het plaatsen van een tuinkantoor of tuinatelier kun je niet zomaar doen. Er gelden bepaalde regels in Vlaanderen. Alle vrijstaande of bijgebouwen zijn vergunningplichtig, maar onder bepaalde voorwaarden kan men een vrijstelling van de vergunningplicht bekomen. Let op; de meldingsplicht blijft steeds bestaan in Vlaanderen.

Algemeen kan men stellen dat de vrijstelling kan bekomen worden wanneer wordt voldaan aan volgende voorwaarden:

  • Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: reeds bestaande vrijstaande bijgebouwen worden hierin meegerekend.
  • Als dit bijgebouw een woon of leeffunctie heeft, is er altijd een vergunning en de medewerking van een architect nodig.
  • De vrijstelling geldt alleen als de vrijstaande bijgebouwen: veranderen
  • De vrijstelling geldt niet als de vrijstaande bijgebouwen worden opgericht in een ruimtelijk kwetsbaar gebied.

Let op: De gemeente kan aanvullende voorwaarden stellen. Informeer dus altijd bij de gemeente.

Voldoet uw ingreep niet aan de plaatselijk geldende voorwaarden voor vrijstelling, dan moet u een vergunning aanvragen.

Dit moet uiteraard voorafgaand aan de werkzaamheden gebeuren.

 

Architect vereist?

Wanneer er een omgevingsvergunning of meldingsplicht nodig is, dan is in principe altijd de medewerking van een architect nodig.

Maar voor sommige ingrepen is er een vrijstelling van de verplichte medewerking van een architect.

De voorwaarde is dat deze ingrepen geen oplossing van een ‘bouwprobleem’ inhouden of de stabiliteit van een bestaand gebouw veranderen.

Vrijstelling van een architect voor volgende realisaties:

  • Een hok voor dieren, niet groter dan 40m², de kroonlijst hoogte beperkt tot 3m en de nok hoogte tot 4,5m, met bijhorende omheining.
  • Een tuinhuisje/tuinkantoor, een berging, een garage of een carport, niet groter dan 40m², met een maximale kroonlijst hoogte van 3m en een maximale nok hoogte van 4,5m.
  • Een serre, niet groter dan 40m², met een kroonlijst hoogte beperkt tot 3m en een nok hoogte beperkt tot 4,5m.

Wanneer verstandig aangepakt kun je een ware rustoase in eigen tuin creëren met een stijlvolle en energiezuinige realisatie van bijvoorbeeld Willems. Want wanneer de realisatie ook nog eens een hoge isolatiewaarde heeft, kun je er echt 365 dagen per jaar van genieten.